Zandaffaire.

Het Barneveldse afvalbedrijf Vink heeft volgens onderzoeksjournalistiek Zembla vervuilde grond illegaal gebruikt voor de bouw van twee nieuwe woonwijken in Barneveld dat blijkt uit de documentair van 5 november 2018. Vink liet in 2015 een grote partij grond, verontreinigd met de giftige stoffen styreen en DDT (landbouwgif) tegen de regels in herkeuren, waardoor het op papier schoon lijkt. Dat blijkt uit een onderzoeksrapport van de Gelderse Omgevingsdiensten, in het bezit van ZEMBLA. In dit dossier wordt op een rij gezet wat hierover is gepubliceerd.

 

Woordvoerder.

Jarne van Schaik is de woordvoerder voor dit dossier, stuur hem gerust een bericht bij vragen of ideeën!

Tijdlijn.

01.11.2018

College van B&W informeert de gemeenteraad over vervuilde grondtoepassing

Het college stuurt de raad een memo dat er vanuit de provincie bericht is gekomen dat er uit onderzoek van de omgevingsdienst (ODRA) is gekomen dat Vink vervuilde grond heeft toegepast. Met daarbij de volgende bijlagen memo ODRA, rapport ODRA, advies VGGM en brief bewoners. De provincie heeft laten weten dat de stukken van de ODRA in bezit zijn gekomen van Zembla.


05.11.2018

Wethouder van Daalen: 'Deze grond had niet mogen gebruikt worden'

De partij grond van Vink uit 2015 die volgens de eerste keuring vervuild was met het chemische oplosmiddel styreen, had niet gebruikt mogen worden in woonwijken. Desalniettemin is er ,,gelukkig'' geen risico ontstaan voor de volksgezondheid. Maar de meldingsplicht voor het gebruik van gesaneerde grond heeft wel duidelijk gefaald en moet flink beter.


06.11.2018

Provincie wil strafrechtelijk onderzoek naar grondkwestie Vink

De provincie Gelderland heeft het Openbaar Ministerie ingeschakeld om de 'grondkwestie' van afvalbedrijf Vink strafrechtelijk te onderzoeken. In 2015 en 2016 constateerden de Gelderse Omgevingsdiensten veel 'onvolkomenheden', waarvan zij een aantal kwalificeerden als 'milieudelicten'.


05.11.2018

Uitzending: Vervuilde grond illegaal onder Barneveldse nieuwbouwwijken

Zembla publiceert vooraf aan de documentair een uitgebreid artikel op haar website.


07.11.2018

Jaco Geurts (CDA) stelt schriftelijke vragen de minister

Jaco Geurts, Tweede Kamerlid voor het CDA stelt kamervragen aan minister van Nieuwehuizen naar aanleiding van de uitzending van Zembla.


06.11.2018

Brief van de gemeente valt op de deurmat

De opgestelde brief valt na de uitzending van 5 november 2018 op de deurmat van de inwoners in de woonwijk waar de vervuilde grond is toegepast met het advies van de VGGM dat er geen risico is voor de gezondheid.


08.11.2018

College van B&W organiseert een besloten bewoners bijeenkomst

Het college organiseert samen met de VGGM, provincie en Vink een informatiebijeenkomst voor de bewoners. Zembla neemt een interview af met de burgemeester na afloop.


09.11.2018

College van B&W besluit onafhankelijk onderzoek in te stellen

De gemeente geeft een extern, onafhankelijk bureau opdracht om grondonderzoek te doen naar de kwaliteit van een partij zand dat is gebruikt op een aantal nieuwbouwlocaties in de gemeente. Doel van het onderzoek is om wijkbewoners maximale zekerheid te geven dat het gebruikte zand veilig en zonder gezondheidsrisico’s is aldus het persbericht.


09.11.2018

College van B&W geeft nadere duiding over strafrechtelijk onderzoek

Er is veel onduidelijkheid waarom de gemeenteraad niet eerder op de hoogte is gebracht. Het college verstuurt naar de gemeenteraad een memo met een toelichting.


09.11.2018

Vervuilde grond Vink ook op 20 andere plekken gebruikt

Zembla publiceert een artikel dat op nog 20 andere plekken de vervuilde grond is toegepast zo blijkt uit een uitgebreid artikel op haar website.


09.11.2018

Gemeenteraad belegt een extra commissie vergadering 

Er is een extra commissievergadering gepland over de kwestie van het gebruik van niet-toepasbare grond. De raadscommissie willen zich zo goed mogelijk laten informeren door het college en hebben daarnaast de VGGM, de OddV, de provincie en ook het bedrijf Vink uitgenodigd om deze te kunnen bevragen op hun rol in het geheel.


10.11.2018

Gemeenteraad is kritisch over de afwachtende houding van het college van B&W

De gemeente Barneveld kreeg pas vorige maand het 121 pagina's tellende inspectierapport in handen, waaruit bleek dat er in 2015 en 2016 vervuilde grond van afvalbedrijf Vink was gebruikt bij de aanleg van verschillende nieuwbouwprojecten in Barneveld, waaronder Eilanden-Oost. Dit terwijl het rapport van de Gelderse Omgevingsdiensten al in augustus 2017 gereed was en de provincie Gelderland de gemeente er drie maanden later - mondeling - van op de hoogte stelde. De zaak werd bijna een jaar lang stilgehouden, totdat Zembla er afgelopen maandag over berichtte aldus de Barneveldse Krant.


16.11.2018

Vink gebruikte vervuild zand wel onder tuinen in Barneveld

Volgens het AD zou er niet alleen onder de fietspaden en wegen zand zijn gebruikt maar ook onder de tuinen van de bewoners aldus het artikel.


28.11.2018

Discussie over risico's Vink-gronden

Er is opnieuw discussie ontstaan of de vervuilde grond van afvalverwerker Vink schadelijk is voor de volksgezondheid of niet. Onderzoeksprogramma Zembla meldt, op basis van audio-opnames en e-mails van de directeuren van de GGD Gelderland-Midden en de Omgevingsdienst De Vallei (OddV), dat de grond gevaarlijk kan zijn. In een reactie op Zembla's berichtgeving blijft de GGD erbij dat de gebruikte grond niet gevaarlijk is. Vanavond besteedt het tv-programma aandacht aan de kwestie.


28.11.2018

Uitzending: Nieuwbouwwijk als stortplaat

Er volgt een nieuwe uitzending van Zembla met nog meer informatie en interviews met bewoners. 


29.11.2018

VVD stelt schriftelijke vragen over signalen van schadeclaims van bewoners

De VVD fractie stelt schriftelijke vragen aan het college over mogelijke schadeclaims van bewoners.


29.11.2018

VVD, BI en Lokaal Belang willen duidelijkheid van College van B&W

De Barneveldse oppositiepartijen Burger Initiatief, VVD en Lokaal Belang willen antwoorden van het college van b. en w. op vragen over de Zembla-uitzending van woensdagavond, over de Vink-grond.


10.12.2018

Staatssecretaris: Vervuilde grond 'erg vervelend voor bewoners'

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat leeft mee met bewoners van nieuwbouwprojecten in Barneveld, waar vervuilde grond is toegepast die afkomstig is van afvalverwerker Vink.


06.12.2018

Vervuild zand afvalbedrijf Vink in negen andere gemeenten gebruikt

Vervuild zand van afvalverwerker Vink is niet alleen in Barneveld, maar ook in negen andere gemeenten gebruikt. Dat blijkt uit een mail van gedeputeerde Conny Bieze aan de Statenleden, die in bezit is van ZEMBLA. De grond, afkomstig van Vink, is volgens de Omgevingsdienst onjuist bemonsterd, zo bleek uit de uitzending 'Nieuwbouwwijk als stortplaats'. 


12.12.2018

Motie van afkeuring over Vinkzand krijgt geen steun

Stevige woorden gebruikte fractievoorzitter Mijntje Pluimers (Lokaal Belang) woensdagavond in het door haar aangevraagde debat in de Barneveldse gemeenteraad over de 'Vinkzandaffaire' en vooral over het functioneren van het Barneveldse college van burgemeester en wethouders in deze zaak. Haar oordeel, dat het college niet daadkrachtig handelde en veel te laat de raad op de hoogte stelde van de zaak, kwam bij de andere zes fracties echter veel te vroeg. Een motie van afkeuring van LB tegen het voltallige college kreeg dan ook geen steun. Met vier stemmen voor en 27 tegen werd de motie verworpen. De VVD vindt het nog te vroeg om conclusie te trekken voor dat het onderzoek is afgerond.


14.12.2018

Zembla en gemeente dimdammen over geluidsopname

Zembla-journalist Roelof Bosma staat lijnrecht tegenover de Barneveldse wethouder Aart de Kruijf en Henk-Jan Baakman, directeur-bestuurder van de Omgevingsdienst de Vallei, inzake een audio-opname die het tv-programma eind november uitzond in het item over vervuilde grond van afvalverwerker Vink.


17.12.2018

VVD stelt schriftelijke vragen over geluidsopname

De Barneveldse VVD-fractie wil precies weten van het college van b. en w. op basis waarvan wethouder Aart de Kruijf vorige week stelde dat tv-programma Zembla woorden uit een geluidsopname ten onrechte heeft toegeschreven aan Henk-Jan Baakman, directeur van Omgevingsdienst de Vallei (OddV).


17.12.2018

VVD stelt schriftelijke vragen over klankbordgroep

De VVD fractie stelt schriftelijke vragen aan het college over klankbordgroep.


18.12.2018

Veel meer vervuilde grond van Vink in Barneveld dan gedacht: 6700 ton

De afvalverwerker Vink heeft veel meer vervuilde grond in Barneveld toegepast dan eerder werd aangenomen. Het gaat in totaal om 6700 ton, meldt de provincie. De gemeente Barneveld heeft geen idee waar de grond ligt. Dinsdag onthulde de provincie ook in welke andere negen plaatsen vervuilde grond van Vink ligt.


20.12.2018

Theo Bos legt interview af bij het AD en de Barneveldse Krant

De afgelopen maanden hebben diverse kranten geregeld gereageerd op de onthullingen van het televisieprogramma Zembla over de mogelijke onjuiste toepassing van zand door de firma Vink én over de wijze waarop het Barneveldse college van B&W hierop reageerde. Wat vindt de VVD hiervan? Deze week reageerde fractievoorzitter Theo Bos in het AD en de Barneveldse Krant.


20.12.2018

Vink: 'Wij kennen deze zandlocaties al zes weken'

In reactie op het nieuws dat de gemeente Barneveld na gedegen onderzoek van het bureau Royal HaskoningDHV helder heeft waar het zand van afvalverwerker Vink precies ligt, laat de Barneveldse firma zelf weten dat het die locaties al sinds zes weken in beeld heeft. De plattegronden die vanochtend zijn gepresenteerd bevatten voor het bedrijf geen nieuwe informatie.


20.12.2018

VVD en Lokaal Belang willen opnieuw debatteren

Oppositiepartij Lokaal Belang wil opnieuw debatteren over de kwestie-Vink. Fractievoorzitter Mijntje Pluimers roept het Barneveldse college van burgemeester en wethouder ter verantwoording over de - volgens haar - onvolledige informatievoorziening richting de gemeenteraad op dit punt. De VVD steunt het verzoek voor een interpellatiedebat van Lokaal Belang. Als dat er komt, zou het de derde keer zijn in korte tijd dat de Barneveldse politiek over de kwestie discussieert.


27.12.2018

Lokaal Belang: 'College weigert informatie over Vink te verstrekken'

Het college van b. en w. weigert de fractie van Lokaal Belang documenten te overhandigen die de partij wil inzien over het dossier-Vink. Dit stelt de oppositiepartij in nieuwe schriftelijke vragen over het onderwerp. De fractie wilde inzage in mails van het Barneveldse bedrijf aan de gemeente. Deze waren op 9 november verstuurd, enkele dagen nadat Zembla had onthuld dat Vink mogelijk vervuild zand had laten goedkeuren voor gebruik onder nieuwbouwwijken.


09.01.2019

Het mysterie van de 'verdwenen' Vink-mails

Het Wob-verzoek dat Lokaal Belang dinsdag indiende bij de gemeente Barneveld voor openbaarmaking van mails in het Vink-dossier, volgt op een bijna drie weken durende zoektocht naar de betreffende documenten. Vlak voor het kerstreces vroeg de partij de gegevens op, maar de mails zouden kwijt, niet vindbaar of verwijderd zijn. Dat een politieke partij de eigen gemeente 'wobt', komt niet vaak voor. Vandaag blijken de documenten toch boven water te zijn gekomen. Een reconstructie.


11.01.2019

Bewoners Barneveld ontevreden met opzet onderzoek vervuilde grond

De gemeente gaat een grootschalig onderzoek doen naar het gebruik van mogelijk vervuilde grond in Barneveld en Voorthuizen. Dit gebeurt naar aanleiding van de onthullingen in de ZEMBLA-uitzending 'Nieuwbouwwijk als stortplaats'. De bewoners van Barneveld zijn niet blij met de opzet van het onderzoek. ZEMBLA sprak met een aantal bewoners die aangeven anoniem te willen blijven. “We hebben nog zoveel vragen niet beantwoord gekregen.”


17.01.2019

Vertrouwensbreuk tussen bewoners en gemeente Barneveld

Bewoners uit Barneveld zeggen het vertrouwen op in de gemeente. De klankbordgroep die controle houdt op de onderzoeken naar het vervuilde Vink-zand in Barneveld voelt zich niet serieus genomen door de gemeente. De groep beschuldigt haar ervan in die onderzoeken aan te sturen op 'de uitkomst die de gemeente voor ogen heeft'. Er zou niets worden gedaan met de voorstellen die de bewoners doen, terwijl hen dat wel is beloofd. 


17.01.2019

Onderzoek naar Vink-zand gestart in Barneveld

Het onderzoek naar de samenstelling van het verdachte zand van afval- en aannemingsbedrijf Vink is donderdagochtend gestart in Veller. Tegenover een appartementencomplex aan de Wyandottelaan nam het bureau Royal HaskoningDHV de eerste monsters.


18.01.2019

VVD en BI willen onafhankelijk onderzoek naar de gehele zandaffaire en de rol van het college van B&W

Theo Bos (VVD) en Judith van den Wildeberg (BI) brengen een initiatiefvoorstel naar buiten voor een onafhankelijk onderzoek naar de gehele zandaffaire en de rol van het college van B&W hierin.


14.02.2019

College opgelucht over Vink-zand: 'Niets aan de hand'

De gemeente Barneveld is opgelucht dat 99 procent van de locaties waar monsters van Vink-zand zijn genomen, geen giftige stoffen zijn aangetroffen. Op één plekje, onder een weg aan de straat Ternate in Eilanden-Oost, is een verhoogde concentratie styreen gevonden. Maar dat gehalte is zo laag, dat er geen zorgen bestaan over schadelijke gevolgen voor de volksgezondheid. ,,Dit is een plezierige conclusie", aldus wethouder Aart de Kruijf.


15.03.2019

Baakman neemt afstand van eigen woorden in Zembla-uitzending

Directeur Henk-Jan Baakman van de Omgevingsdienst de Vallei (OddV) neemt in een brief aan het Barneveldse college van b. en w. afstand van zijn eigen woorden die hij in een audiofragment in de Zembla-uitzending over de grondverwerking van afvalbedrijf Vink uitspreekt. Hij zei hierin dat 'de gemeente niet wil begrijpen' dat als er verontreinigde grond bijgemengd wordt bij gereinigd zand, niet helder is of de volksgezondheid niet in het geding is.


21.03.2019

Bas Eenhoorn leidt raadsonderzoek naar zandcrisis

Politicus Bas Eenhoorn gaat het onafhankelijk onderzoek leiden dat de Barneveldse gemeenteraad instelt naar de zandcrisis van Vink. Oud-VVD-partijvoorzitter Eenhoorn is momenteel waarnemend burgemeester in de gemeente Amstelveen en bekleedde deze functie in verschillende andere gemeenten. Hij werd in Nederland vooral bekend na de schietpartij in een winkelcentrum in Alphen aan den Rijn in 2011, toen hij daar burgemeester was.


11.04.2019

Extra raadsvergadering over de uitkomsten van de onderzoeken instelling van commissie voor zandaffaire onderzoek en rol van het college van B&W

De gemeenteraad belegt een extra raadsvergadering om de opgeleverde rapportage te bespreken en te stemmen over de instelling van de commissie naar de rol van het college te onderzoeken.


12.04.2019

De Kruijf weigert excuses te maken om 'Zembla-tape'

Wethouder Aart de Kruijf weigerde donderdagavond tijdens de raadsvergadering excuses te maken aan Lokaal Belang-fractievoorzitter Mijntje Pluimers en tv-programma Zembla. In november lieten de programmamakers in de uitzending 'Nieuwbouwwijk als stortplaats' over de toepassing van Vink-zand in Barneveldse woonwijken een geluidsopname horen, waarin directeur Henk-Jan Baakman van Omgevingsdienst De Vallei de woorden 'het college wil dit niet begrijpen' uitsprak, om bewoners tijdens een informatieavond over de kwestie te duiden dat niet duidelijk is of er bij menging van gronden gevaar is voor de volksgezondheid.


17.04.2019

Wethouder De Kruijf door het stof om 'Zembla-tape'

Wethouder Aart de Kruijf heeft woensdagavond zijn excuses aangeboden tegenover de gemeenteraad om zijn ‘stellige stellingname’ die hij in december aannam omtrent een geluidsfragment van in de uitzending ‘Nieuwbouwwijk als stortplaats’ tv-programma Zembla. dat niet duidelijk is of er bij menging van gronden gevaar is voor de volksgezondheid.


17.05.2019

Gemeente wijst bewonersclaim kwestie-Vink af

De gemeente Barneveld wijst elke aansprakelijkheid af voor mogelijke waardevermindering van woningen die in wijken staan waar gereinigd ‘Vink-zand’ is gebruikt. Dat heeft advocaat Frank van Beek namens de gemeente aan zijn collega-raadsman Pieter Huitema van de stichting Bewonersbelangen Onderzoek Bouwgrond laten weten, in een reactie op zijn sommatie.


17.05.2019

CU: 'Lokaal Belang verspreidt onwaarheden over kwestie-Vink'

De Barneveldse ChristenUnie-fractie is ontstemd over de opstelling van Lokaal Belang op het dossier-Vink en wil die aan de orde stellen tijdens de raadsvergadering van morgen. De coalitiepartij vindt dat de partij van fractievoorzitter Mijntje Pluimers onwaarheden verspreidt over het college van b. en w..


04.07.2019

Barneveld laat bouwgronden voortaan extra controleren

De gemeente Barneveld laat extra keuringen uitvoeren op grote partijen grond voor woningbouw. Dit om te voorkomen dat zich opnieuw incidenten voordoen, zoals met het gereinigde zand van de Barneveldse afvalverwerker Vink.


31.08.2019

Lokaal Belang eist inzage in concept Vink-rapport

Oppositiepartij Lokaal Belang heeft een officiële klacht ingediend bij burgemeester Asje van Dijk over de gang van zaken rond het rapport van de commissie-Eenhoorn over de zandaffaire rond afvalverwerker Vink in Barneveld. Het nog vertrouwelijke rapport over de politiek gevoelige affaire ligt inmiddels in concept bij de Barneveldse fractievoorzitters, maar zij geven Lokaal Belang-voorvrouw Mijntje Pluimers er vooralsnog geen inzage in.


03.09.2019

Rapport Eenhoorn over zandcrisis vrijdag openbaar

Het rapport van de commissie-Eenhoorn naar de gebeurtenissen rond de zandcrisis wordt vrijdag geopenbaard. Tot dat moment krijgen het Barneveldse college van burgemeester en wethouders, de provincie Gelderland en Omgevingsdienst De Vallei de mogelijkheid om het rapport te controleren op feitelijke onjuistheden. Dat meldt de commissie onder leiding van VVD-coryfee Bas Eenhoorn in een persverklaring.


06.09.2019

College Barneveld liet zich overvallen door zandcrisis

Het Barneveldse college van b. en w. heeft de impact van de zandcrisis rond afvalverwerker Vink onderschat. Het ontbrak aan een heldere strategie, aan regie, de gemeenteraad werd niet tijdig geïnformeerd en de samenwerking met de provincie Gelderland verliep verre van gladjes. Tot die conclusies komt de commissie-Eenhoorn, die door de gemeenteraad werd ingesteld om onderzoek te doen naar de gang van zaken.


01.10.2019

Kiem van de zandcrisis al een jaar eerder gelegd

De kiem van de zandcrisis lag al een klein jaar voordat Zembla met haar bevindingen over ‘vervuilde’ grond in de Barneveldse wijken Eilanden-Oost en Veller naar buiten kwam. Dat stelde de commissie Eenhoorn maandagavond, toen de raadscommissie Bestuur haar rapport over de kwestie behandelde. Toenmalig VVD-wethouder Gerard van den Hengel kreeg in december 2017 informeel van de provincie te horen dat er iets mis was met bij afvalverwerker Vink gesaneerd zand. Volgens zijn collega Aart de Kruijf (SGP) was het volledige college hier pas drie maanden later van op de hoogte.


01.10.2019

Van den Hengel vraagt college om 'nadere verklaring' over zandkwestie

Oud-wethouder Gerard van den Hengel (VVD) heeft het huidige college van burgemeester en wethouders gevraagd om verklaringen van wethouder De Kruijf over zijn betrokkenheid bij de zandcrisis in te trekken. Dit meldt hij in reactie op de commissievergadering van maandagavond, waarin onderzoeker Bas Eenhoorn aangaf dat de zandkwestie in zijn ogen uitmondde in een crisis doordat de wethouder in december 2017 cruciale informatie niet deelde met zijn mede-collegeleden en de gemeenteraad.


02.10.2019

Oud-wethouder Van den Hengel verbolgen: 'Dit is 'not done''

Oud-wethouder Gerard van den Hengel is diep verontwaardigd over opmerkingen van zijn voormalig collega Aart de Kruijf (SGP) over zijn betrokkenheid bij de zandkwestie. In een brief die hij woensdagmiddag aan burgemeester Asje van Dijk stuurde, eist Van den Hengel (VVD) dat De Kruijf de 'verdachtmakingen' tegen zijn persoon intrekt. Deze krant meldde dinsdag al de oud-wethouder het college om een 'nadere verklaring' had gevraagd.


03.10.2019

College ontkent beweringen van oud-wethouder Van den Hengel

Het Barneveldse college van b. en w. blijft erbij dat het pas in maart 2018 op de hoogte werd gesteld over de zandkwestie. Het bestrijdt daarmee de stellingname van oud-wethouder Gerard van den Hengel, die woensdag schriftelijk bezwaar maakte bij het college over opmerkingen van wethouder Aart de Kruijf over zijn betrokkenheid bij de crisis. Van den Hengel vroeg het college om de 'verdachtmaking' van De Kruijf in te trekken en deze te rectificeren. Dit gebeurt dus niet. 


04.10.2019

'Indringend gesprek' moet lucht klaren tussen Barnevelds college en Van den Hengel

Een verzoeningsgesprek tussen wethouder Aart de Kruijf en zijn voormalige collega Gerard van den Hengel moet de kou tussen hen uit de lucht halen. De Barneveldse gemeenteraad hoopt hiermee een definitieve streep onder de zandkwestie te zetten, nadat ze donderdagavond een onderzoeksrapport over de gang van zaken in meerderheid omarmde. Moties van wantrouwen tegen De Kruijf en afkeuring tegen het gehele college werden afgestemd.


01.11.2019

Politici blijven verdeeld over 'kiem' van Barneveldse zandcrisis

De verklaring van het college over de gebeurtenissen rond oud-wethouder Van den Hengel en de zandkwestie, is uiteenlopend ontvangen bij de verschillende politieke partijen in Barneveld.


02.11.2019

Het 'welles-nietesspelletje'

Wat begon als een 'welles-nietesspelletje', ontwikkelde zich tot een politiek drama op hoog niveau in Barneveld. Het huidige college van burgemeester en wethouders nam vier weken de tijd om met oud-wethouder Gerard van den Hengel tot een vergelijk te komen over wat er zich tijdens de zandcrisis nu precies heeft afgespeeld. Beide partijen blijven echter recht tegenover elkaar staan, zo bleek donderdag. Het is nu aan de gemeenteraad om een oordeel te vellen. De herinneringen van beide partijen op een rijtje.


03.11.2019

Raadsvergadering

Extra raadsvergadering voor bespreking van onderzoeksrapport van commissie Eenhoorn.


04.11.2019

Lokaal Belang en VVD dienen motie van wantrouwen in tegen wethouder De Kruijff

Wethouder Aart de Kruijf van Barneveld heeft een motie van wantrouwen overleefd. De gemeenteraad van Barneveld vergaderde donderdagavond over de zandkwestie. De commissie Eenhoorn, die onderzoek deed naar deze kwestie, heeft geconcludeerd dat het college van B&W die kwestie over vervuilde grond in woonwijken onderschat heeft en daarin te afwachtend is geweest. Ook een motie van afkeuring tegen het college haalde het niet.

De motie van wantrouwen was ingediend door de VVD en Lokaal Belang.


07.11.2019

VVD en LB willen appjes, mails en brieven over 'kwestie-Van den Hengel'

Oppositiepartijen VVD en Lokaal Belang willen alle correspondentie van burgemeester Van Dijk, de huidige wethouders en betrokken ambtenaren sinds maandag 30 september inzien die te maken heeft met de zandkwestie. Dit om de 'onderste steen boven' te krijgen over de college-rel, met daarin oud-wethouder Gerard van den Hengel en de huidige bestuurders Van Dijk en wethouder De Kruijf in de hoofdrol.


13.11.2019

Politiek verwerpt raadsonderzoek naar 'kiem' zandkwestie

De Barneveldse gemeenteraad doet geen nader onderzoek naar de gang van zaken rond de oorsprong van de zandcrisis, in de periode tussen december 2017 en maart 2018. Na een verhit debat verwierp een raadsmeerderheid woensdagavond een nieuw voorstel van Lokaal Belang en VVD om een raadsenquete te houden, waarbij betrokkenen onder ede zouden kunnen worden gehoord.


Motie van Wantrouwen.

Lokaal Belang en VVD een motie van wantrouwen ingediend in de raadsvergadering van 3 oktober 2019. Daarin hebben Lokaal Belang en de VVD opgeroepen dat wethouder De Kruijff dient op te stappen. De motie is verworpen door de gemeenteraad.

Download
Wethouder De Kruijff
03.11.2019
VERWORPEN Motie van Wantrouwen 4_LB_3okt
Adobe Acrobat document 112.9 KB

Motie van Afkeuring.

Lokaal Belang en VVD een motie van afkeuring ingediend in de raadsvergadering van 3 oktober 2019. Daarin hebben Lokaal Belang en de VVD voorgesteld de handelswijze van het college in de zandaffaire af te keuren. De motie is verworpen door de gemeenteraad.

Download
College
03.11.2019
VERWORPEN Motie van Afkeuring 3_LB_3okt1
Adobe Acrobat document 122.9 KB

Einde in het dossier.

Op 3 oktober 2019, is er een punt gezegd door de meerderheid van de gemeenteraad in het dossier zandaffaire. Dit na ruim een jaar toen bekend werd met de documentaire van Zembla op 5 november 2018