Afval.

Waar we de wijk groen en leefbaar houden.

We wonen allemaal graag in een wijk waar we ons thuis voelen. Een wijk die groen, schoon en veilig is. Waar buren met elkaar een bijdrage leveren aan het onderhoud van de straat, maar ook  het schoonhouden van de eigen tuin, balkon en straat. De gemeente stimuleert dat de wijk en buurt schoon blijven. Want als dat goed gebeurt, wordt de afvalstoffenheffing goedkoper.

 

Inwoners kunnen afval zo goedkoop mogelijk kwijt. Daarbij streven we zoveel op hergebruik en recycling. We zetten ons in voor een systeem waar afval achteraf wordt gescheiden. Dat zorgt voor minder containers en is bovendien goedkoper. Om overlast van meeuwen, ratten en ander ongedierte te voorkomen, zijn we voorstander van ondergrondse afvalcontainers.

Hondenpoep, zwerfvuil, vuilnis rondom afvalcontainers, graffiti en andere overlast worden aangepakt en vernielingen snel hersteld. De kosten hiervan worden zoveel mogelijk verhaald op de veroorzaker.

Ook het tegengaan van ‘verrommeling’ van de leef- en woonomgeving levert een aantoonbare bijdrage aan het voorkomen van verloedering. Mensen leveren zelf vooral een bijdrage aan het onderhoud en het schoonhouden van hun tuin, balkon en straat. Het oplossen van gebreken aan de gemeentelijke voorzieningen, zoals niet-werkende straatverlichting of kapotte trottoirs wordt met prioriteit opgepakt.

Het is oneerlijk dat een klein huishouden evenveel afvalstoffenheffing betaalt als een groot huishouden. Daarom passen we deze heffing aan op het aantal personen per huishouden.

De gemeente stimuleert de circulaire economie. Dat is een economie waarin gebruikte grondstoffen en producten zoveel mogelijk opnieuw gebruikt worden