· 

Geen nieuwe regels voor leegstand, maar inzetten op versnelling woningbouwtempo

Tijdens de raadsvergadering van 17 april 2025 is de motie Leegstandsverordening besproken. In het debat is gesproken over over een leegstandverordening en een  meldingsplicht. De Barneveldse VVD is zeer kritisch over een leegstandsverordening en meldingsplicht een oplossing is. Lees hier de inbreng van fractievoorzitter Jarne van Schaik terug.

 

Vanavond bespreken we de plannen voor het oprichten van een nieuwe ambtelijke dienst om leegstand tegen te gaan. Zo’n nieuw ambtelijk project dat van alles en nog wat moet gaat checken, controleren en bijhouden moet natuurlijk een pakkende en flitsende naam krijgen, aan welke naam denkt u? 

 

Ik kwam op de LeegChecker. Alles erop gericht om leegstand tegen te gaan. Maar even serieus: willen wij nou echt een hele ambtelijke dienst optuigen om te checken, controleren en bijhouden hoe het verloop is van leegstand met meldingen? Wat mag dit project gaan kosten aan capaciteit en euro's? Wat gaat dit ons concreet opleveren?  

 

De aanleiding voor dit voorstel is het bericht dat er 1000 woningen leeg staan in Barneveld. Dat zijn veel woningen.  Wat als we dieper op dit cijfer inzoomen? Dan blijkt dat je al snel op allerlei legitieme redenen komt waarom een woning leegstaat. Denk hierbij aan onbewoonbaarheid of vanwege een verbouwing.

 

Na een eerste analyse blijven er van die 1.000 woningen nog maar 120 woningen over waar al langer dan één jaar leegstand is en bijna geen energie wordt gebruikt. Of die woningen nog bewoonbaar zijn? Geen idee, dat moet de dienst LeegChecker allemaal gaan uitzoeken.  

 

De VVD is alles afwegende tot het oordeel gekomen dat de lasten waarschijnlijk hoger zullen zijn dan de baten. Daarnaast druist het voorstel ook in tegen het eigendomsrecht en de vrijheid om te bepalen wat je wil doen met je woning. Daarbij weten we ook allemaal dat de belastingdienst je via box 3 goed weet te vinden. 

 

Al met al kiest de VVD ervoor om geen dienst LeegChecker op te richten. Wij kiezen ervoor alle energie te richten op het verhogen van het tempo van het maken van bouwplannen. En die plannen te realiseren. Immers is het heel simpel: we moeten meer bouwen, bouwen, bouwen.