· 

Grotestedenbeleid hoort niet bij een mooi dorp

Tijdens de uitstekende bijeenkomst van de Barneveldse fractie met VVD-leden van de Gelderse Provinciale Staten en Tweede Kamer rondom de onderwerpen ‘wonen’ en ‘verkeer’ vielen twee dingen in het bijzonder op: hoe onzinnig het is om blind beleid over te nemen van buiten de gemeente en hoe belangrijk het is om contacten te hebben buiten de gemeente.

 

Barneveld is niet gebaat bij grotestedenbeleid

Er is een brede trend in Nederland – en dan vooral in grote steden – om te bouwen op inbreidingslocaties. Een extreem voorbeeld is de nieuwe woontoren in Den Haag vlak bij het station. Daar is het hypervol en is het volstrekt logisch om maatregelen te nemen tegen bijvoorbeeld het gebruik van auto’s. Tegelijkertijd is er sprake van uitstekend openbaar vervoer waardoor het gebruik van auto’s ook minder nodig is.

 

Er zijn meer van dit soort locaties in verschillende steden in Nederland en er is dan ook volop onderzoek naar het beperken van autoverkeer bij deze locaties. Is dit dan een reden om in Barneveld dit soort autobeleid toe te passen? Uit de quiz aan het begin van de avond bleek al dat in Barneveld 87% van de inwoners boven 18 jaar een rijbewijs heeft. Dat is geen verrassing, want de afstanden zijn groot en het openbaar vervoer in de gemeente kent haar beperkingen (mag ik het zo noemen?). Het is dan ook heel raar dat het wordt verboden om met de auto bij wandelgebieden te parkeren of autovrije wijken te plannen. Dit is geen grote stad. Maak daarom nieuwe wijken buiten de kernen en zorg tegelijkertijd voor een goede ontsluiting. Dat wil de VVD en is goed beleid voor een gemeente als Barneveld.

 

Kijk wel over de gemeentegrens als het om netwerken gaat

Kijken naar de goede ontwikkelingen in grote steden is natuurlijk wel heel belangrijk en dan met name als het gaat om Arnhem en Den Haag. Niet omdat dit lichtende voorbeelden zijn voor het wonen en vervoer in Barneveld, maar wel omdat er daar beleid wordt gemaakt voor de provinciale en landelijke politiek.

 

Het probleem in Barneveld rondom wonen en bouwen in tweeledig. In de eerste plaats wordt er te weinig gebouwd, is de ambitie te laag én zijn er nauwelijks plannen om na 2030 te bouwen. De realisatie van die plannen is complexer geworden, door bijvoorbeeld de stikstofproblematiek, maar daar wordt aan gewerkt in Arnhem en Den Haag. TK-lid Peter de Groot vertelt zo dat hij recent een motie heeft ingediend (die Kamerbreed is gesteund) om te zorgen dat er meer mogelijkheden komen om nieuwe wijken te bouwen. Ook de Provincie rolt dit beleid verder uit, maar de gemeente moet het oppakken. In de tweede plaats is het belangrijk om nieuwe bouwlocaties goed bereikbaar te maken. Zonder auto en met slecht openbaar vervoer zit je vast in je huis. Contacten met de provinciale en landelijke politiek is hiervoor heel belangrijk en Jarne van Schaik heeft deze contacten en zit naast ze als goede vrienden.

 

Kortom: we moeten meer bouwen én zorgen voor de juiste ontsluiting. Niet door grote stedenbeleid door te voeren in een dorp. Wel door over de gemeentegrens te kijken om te zorgen dat de laatste politieke ontwikkelingen kunnen worden gebruikt.

 

Met liberale groeten,

Peter Lamberts