Autowegpestbeleid? Stop met dat stompzinnige beleid!

Ooit zal de auto een historisch voertuig zijn. Een voertuig voor de liefhebbers. Een voertuig dat sporadisch zichtbaar is in het straatbeeld. Net als paard en wagen dat nu ook is. Dan zal de auto een 'attractie' en 'bezienswaardigheid' zijn. Maar nu? Nu en in de nabije toekomst kan de Barnevelder niet zonder die auto. Het college van Barneveld wil dat maar niet snappen. Het autowegpestbeleid van dit college wordt steeds zichtbaarder. In dit artikel gaan we in op de consultatie van de omgevingsvisie, waarbij het college het standpunt heeft: accepteer verdere vertragingen. Ons standpunt: Accepteren? Dat is volstrekt onacceptabel. 

 

De auto is en blijft belangrijk. Ook in 2040.

Voor ons is het duidelijk. De auto hoort in het straatbeeld. Ook in 2040. Juist voor een betere bereikbaarheid van Barneveld. Natuurlijk hoort de inwoner de keuze te hebben met welk vervoersmiddel zij reizen. De auto behoort een keuzemogelijkheid te zijn. Stimuleren van bijvoorbeeld het OV? Dat is prima, maar niet ten kosten van de inwoner die om wat voor reden dan ook afhankelijk is van de auto. Het direct en indirect de auto uit pesten moet stoppen. Het college wil dat wij verdere vertragingen op de wegen in de gemeente Barneveld gaan accepteren. Dat is natuurlijk een keuze die het college van Barneveld mag maken. Het is een keuze voor het autowegpestbeleid. Het zou niet onze keuze zijn. 

 

Accepteren van verdere vertragingen? Absoluut niet!

Wij accepteren absoluut geen verdere vertraging op de Barneveldse wegen. In tegendeel. De bereikbaarheid van Barneveld moet verbeteren. Het college moet juist vaart maken. Vaart maken met de realisatie van de Rondweg bij Barneveld, maar ook bij Voorthuizen. Vaart maken en hun connecties in Arnhem en Den Haag aanspreken. Zodat de aansluiting A1/A30 meer prioriteit krijgt. Zodat er geld vanuit de provincie en vanuit Den Haag komt voor bijvoorbeeld de rondweg. Vaart maken en de bereikbaarheid verbeteren. Het simpel accepteren dat er meer vertraging optreed op de Barneveldse wegen draagt niet bij aan het beter bereikbaar maken van Barneveld.  

 

Het moet 180 graden anders!

Tijdens de consultatie van de omgevingsvisie heeft Jarne van Schaik opnieuw aangegeven dat de auto een belangrijke rol heeft en moet behouden. Nu en in 2040. Benieuwd naar zijn bijdrage bij deze consultatie? Bekijk het filmpje. De gemeenteraad moet nog een beslissing nemen over de omgevingsvisie. De verwachting is dat die beslissing voor de zomer genomen gaat worden. 

 


Terugblik 1. Deelvisie Garderen: Autoluwe of autovrije wijken? Slecht idee!

Deelvisie Garderen: Autoluwe of autovrije wijken. 

 

Bij de behandeling van de deelvisie Garderen in juli 2024 bleek dat het college het een goed idee vond om mogelijk een autoluwe wijk te realiseren in Garderen. Een autovrije week zou mogelijk goed inpasbaar kunnen zijn. In gemeenten zoals Amsterdam en Utrecht. Of het dan een goed is, is ook nog maar zeer de vraag. Feit is wel dat daar de alternatieve manieren van vervoer een veel betere dekking kennen dan de gemeente Barneveld. Om nota bene in Garderen een autoluwe wijk mogelijk te maken? Dat is vragen om problemen. Bij diezelfde behandeling diende wij een voorstel in om die hele mogelijkheid uit de deelvisie te halen. Resultaat? Het college vond dat niet nodig en de praktisch de voltalige raad ziet ook graag een autoluwe wijk ontstaan. Wat ons betreft? Een slecht idee. Onze inzet bij de deelvisie Garderen kan je hier terug vinden. 


Terugblik 2. Strategische agenda Regio Foodvalley. Auto van de laatste plaats!

De strategische agenda regio Foodvalley: de auto van de laatste plaats. 

 

 

Bij de behandeling van de strategische agenda regio Foodvalley in december 2024 hebben wij ons ingezet om de STOMP methode, waarbij de auto op de laatste plaatst staat aan te passen. De STOMP methode past niet bij een gemeente zoals Barneveld. De auto is daarvoor een te belangrijk vervoersmiddel om de bereikbaarheid te waarborgen. Onze volledige inzet bij de behandeling van de strategische agenda regio Foodvalley kan je hier lezen.