Wanneer de hoorn des overvloeds over ons wordt uitgestort is het makkelijk om politicus te zijn. Stel je maar eens voor dat Winston Gerstanowitz voor je deur staat met een cheque van € 1 miljoen voor de Postcodeloterij (en je hebt een lot!). Dan kun je al je wensen invullen, je kunt je kinderen een mooie donatie doen en een feestje voor de buurt geven. Helaas staat Winston niet aan de voordeur, dus moet net als ieder ander huishouden ook de doorsnee politicus keuzes maken in schaarste. Als je ene hand vult betekent dat dat je de andere hand leeg moet laten.

Twee belangrijke keuzes
Hét grote onderwerp qua schaarste op dit moment is wonen. Het college ligt ver achter op haar bouw-ambitie én ze maakt weinig tot geen plannen voor toekomstige bouwlocaties. We weten hierdoor vrijwel zeker dat volgende colleges er ook niet in zullen slagen om (voldoende) nieuwe woningen te bouwen. Daarvoor zijn meerdere redenen. Reden 1: de stikstofregels. Reden 2: veel te soepele bezwaarmogelijkheden. Het ene (de natuur) maakt dat bouwen vrijwel onmogelijk wordt en het andere (de inspraak) dat alle procedures oneindig duren en de woning dus een stuk duurder, maar beiden redenen maken het maken van bouwplannen niet onmogelijk. Het zijn keuzes.
Een ander cruciaal punt: vervoer. In de jaren zeventig waren (serieuze?) plannen om heel Nederland te asfalteren, zodat iedereen altijd de kortste route zou kunnen kiezen. Hoewel dat uiteraard niet is uitgevoerd lijkt het er wel eens op dat iedereen alle ruimte neemt om zich te vervoeren. Fatbikes scheuren overal tussendoor, ouderen met e-bikes gaan massaal onderuit, auto’s parkeren overal waar het wel en niet mag en de snelheidsborden zijn heel groot, zodat je ze nog net kunt zien als je er met te hoge snelheid langs scheurt. Dat is natuurlijk gedrag en betreft ons allemaal. De vraag is dan ook hoe we de schaarse ruimte goed combineren met ons natuurlijke gedrag. Ook dat is een keuze. Je kunt er voor kiezen jezelf normaal te gedragen, of niet.
Het belang van landelijke contacten
Nu kunnen we als plaatselijke burgers en politici wel heel veel vinden van deze belangrijke onderwerpen (ze raken ons immers allemaal), maar heel veel zaken worden op landelijk gebied bepaald. De vraag is dan hoe je kunt zorgen dat onze zorgen en ideeën gehoord worden in Den Haag.
Dan is het goed om te beseffen dat onze Barneveldse fractie uitstekende contacten heeft met diverse Tweede Kamerleden van de VVD. Deze uitstekende contacten vertalen zich aan een bezoek van ons Harderwijkse Tweede Kamerlid Peter de Groot (woordvoerder wonen) en ons Edese Tweede Kamerlid Hester Veltman (woordvoerder vervoer). Op 10 april ontvangen we hen om deze onderwerpen door te spreken. U kunt daar bij zijn, maar ook vooraf uw mening doorgeven.
Wat kiest u?
Nu wil het toeval dat alle gemeentelijke politici in de gemeenteraad gewone burgers zijn, die naast hun werk en gezinsleven (best wel veel) tijd steken in het maken van keuzes. Iedere maand weer.
Wat is het verschil tussen een gemeentelijke politicus en iedere andere burger in Barneveld? Het antwoord is simpel: helemaal niets. We vinden het daarom heel belangrijk om uw keuzes te leren kennen, want ook u beseft heel goed dat de hoorn des overvloeds niet overal haar zegeningen uitstrooit.

Praat mee tijdens ons politieke café over wonen en vervoer.
Op 10 april komt de Barneveldse VVD samen om met u te praten over de vraag wat nou de juiste keuzes zijn en wat u dan zou kiezen. Komt u ook? Meld u aan!
Met liberale groeten,
Peter Lamberts