De particifietser

Geleidelijk aan maakt Barneveld kennis met een nieuwe fenomeen: de particifietser. Hebt u hem nog nooit ontmoet? Wees niet gelukkig. Ik moet u namelijk waarschuwen; u hebt hem misschien nog niet in persoon ontmoet, maar hij is al overal aanwezig.

 

Wat doet de particifietser?

In de eerste plaats is het belangrijk om goed te beseffen wat de particifietser doet: hij vertelt je dat hij goed luistert. Heb je dit goed gelezen? Er staat dus niet dat hij goed luistert, nee, hij vertélt je dat hij goed luistert. Hij is ook buitengewoon geduldig. Als je hem namelijk probeert uit te leggen, dat het misschien ook anders kan dan legt hij je geduldig nogmaals uit hoe het eigenlijk zit. Hij luistert zelf namelijk niet, maar weet voor elkaar te krijgen dat jij luistert en zijn kracht zit in het feit dat hij een goed punt heeft. Het probleem is dat hij dit goede punt absoluut maakt.

 

Waaraan kun je de particifietser herkennen?

Dat is heel spannend: de particifietser ziet er uit als een gewoon mens. Van buiten heb je dus geen idee dat je met een particifietser te maken hebt. Het verschil is pas merkbaar als hij zijn mond opendoet. Of begint te schrijven. Dan raak je meteen het spoor bijster en begin je te twijfelen aan jezelf. De particifietser is namelijk buitengewoon goed opgeleid en verpakt zijn verhaal in deskundige termen zoals ‘sporen’, ‘participatietreden’, ‘implementatieperiode’ en ‘evaluatieperiode’. Dan is uiterst zorgvuldig en dan moet het wel goed zijn. Onwillekeurig ga je er dan in mee en dan ga je de bietenbrug op. De particifietser is namelijk onverslaanbaar op eigen terrein.

 

Waar kom je de particifietser tegen?

Hier kan ik u geruststellen: de particifietser loopt niet gewoon tussen ons op straat. Hij of zij is te vinden op het gemeentehuis óf in bijeenkomsten die door het gemeentehuis worden georganiseerd. Hij woont in de stad; niet in een dorp. Nog niet. Je kunt dus wel naar de particifietser toe, maar hij zal niet naar jou toekomen. Niet in zijn mening (zoals hierboven al aangegeven) en ook niet in persoon. Is dat een opluchting? Deels wel; het is al erg genoeg dat we bezocht worden door Jehova getuigen. Anderzijds ook niet. Uiteindelijk moet de gemeente doen wat wij als burgers geregeld willen hebben. De particifietser is echter een blokkade tussen de gemeente en de burger en hoe langer hij blijft, hoe groter de blokkade wordt.

 

Wie zijn de slachtoffers van de particifietser?

De particifietser duikt op steeds meer plekken en in steeds meer vormen op. Dat kan ook niet anders, want we eten te veel zout, we eten te veel suiker, we gebruiken te veel fossiele brandstoffen, er is overal PFAS en we houden nog steeds (een beetje) van Zwarte Piet. De reeks is oneindig en ik wil u graag voorstellen aan een paar actuele slachtoffers in Barneveld.

 

De particiboom

Uiteraard kunnen bomen niet praten, maar dat maakt niet uit, want de particifietser luistert toch niet. Bomen worden gewoon omgehakt, omdat de particifietser heeft bedacht dat ze weliswaar niet ziek zijn, maar ook niet de maximale ontwikkelingsmogelijkheden hebben over een periode van 30 of 40 jaar.

 

De particiwolf

Deze vriendelijke man vertelt ons al jaren dat de wolf een belangrijke en goede verrijking is van onze natuur. Als wij dieren doden vindt hij dat schandalig en kapittelt de particifietser ons, maar als de wolf zinloos moeflons, schapen of pony’s doodt dan is dat het mooie van de natuur. En de wolf was er ook al eerder dan wij, dus wij moeten ons aanpassen. Het is de onweerlegbare wetenschappelijk-onderbouwde waarheid van de particifietser.

 

De particifietser

Tijdens het starten van deze column dacht ik nog dat de fietser het meest actuele slachtoffer zou zijn. Een fietser is de meest kwetsbare én de meest onverantwoorde verkeersdeelnemer in onze samenleving. De particifietser is er echter in geslaagd om ons er van te overtuigen dat ze overal voorrang moeten krijgen én dat de auto in een keurslijf moet worden gedwongen waar ze in de praktijk niet in past. En hoe meer slachtoffers er vallen, hoe meer de (on)logica wordt doorgetrokken. Mijn eigen Rooseveltstraat krijgt nu de volle laag (30km/uur, versmald, klinkers en geen fietssuggestiestroken). Automobilisten zijn echter net als water en de fietsers zelf – ze gaan waar het mogelijk is en dan is de fietser gewoon de meest kwetsbare verkeersdeelnemer. Maar dat is praktijk en niet wetenschappelijk-onderbouwd.

 

Met liberale groeten,

 

Peter Lamberts