· 

Flexwoningen? Ook voor jongeren en statushouders!

Jarne van Schaik stelt vragen aan het college naar aanleiding van de raadsinformatiebrief 'Voortgang en ontwikkeling opvang' van 27 augustus 2024 en de nadere berichtgeving omtrent de huisvesting van Oekraïners in flexwoningen in de Barneveldse Krant. 

 

Zet flexwoningen breder in.

Het inzetten van flexwoningen klinkt ons als muziek in de oren. Echter zouden wij het inzetten van flexwoningen breder willen trekken. Wij zouden graag zien dat flexwoningen ook gebruikt worden voor bijvoorbeeld (1) onze starters, (2) onze spoedzoekers zoals mensen die door een scheiding een woning zoeken en (3) statushouders die wij moeten huisvesten conform de taakstelling.  Wij zouden hier niet mee willen wachten totdat de mogelijke flexwoningen niet meer nodig zijn voor de Oekraïense ontheemden. Zowel de Oekraïense ontheemden, als onze starters, spoedzoekers en statushouders die wij volgens onze taakstelling moeten huisvesten kunnen vanuit de flexwoning gaan participeren in de maatschappij en zich verder ontplooien.

 

Huisvest statushouders alleen in flexwoningen

Wij zouden voor het huisvesten van statushouders opteren om statushouders standaard te huisvesten in flexwoningen. Zodat de reguliere woningvoorraad toegewezen kan worden aan starters en andere spoedzoekers. Vanuit de flexwoning kunnen statushouders participeren in de maatschappij en in de samenleving. Daarnaast kunnen zij vanuit de flexwoning ook deelnemen aan de woningmarkt.

 

Zo realiseer je meer ruimte voor starters op de woningmarkt!

Met het realiseren van flexwoningen kunnen we op vrij korte termijn mogelijkerwijze veel extra ruimte op de woningmarkt creëren. Ruimte waarvan bijvoorbeeld starters kunnen profiteren. Starters kunnen wonen in een flexwoning, maar krijgen ook meer ruimte op de woningmarkt, immers wordt de woningvoorraad verhoogd met het toevoegen van flexwoningen. Het is ook niet voor niets dat de Barneveldse VVD al in 2021 opriep om aan de slag te gaan met flexwoningen, wat zich ook weer uit heeft gewerkt in een speerpunt in ons verkiezingsprogramma, namelijk: het realiseren van 800 flexwoningen. 

 

Vragen.

Hiertoe hebben wij de volgende vragen:

  1. Waarom wil het college wachten met het inzetten van de mogelijke flexwoningen tot dat deze niet meer nodig zijn voor Oekraïense ontheemden?
  2. Is het college bereid het onderzoek voor de mogelijke inzet van flexwoningen uit te breiden met de doelgroepen statushouders en starters? Zo niet, waarom niet?
  3. Wij stellen voor om statushouders alleen nog te huisvesten in flexwoningen én ze geen voorrang meer te geven bij het toewijzen van woningen (tevens onderdeel van het hoofdlijnen akkoord). Hoe staat het college tegenover de huisvesting van statushouders in flexwoningen?
  4. Wanneer kunnen wij de resultaten van het onderzoek (pagina 3 van de raadsinformatiebrief) verwachten? 

Brief.

Download
2024.09.24 Schriftelijke vragen inzet flexwoningen
20240924 Schriftelijke vragen flexwoning
Adobe Acrobat document 102.7 KB