Op 18 juni 2024 heeft het college van Burgemeester en Wethouders van onze gemeente ingestemd met de werkagenda Kansrijke start. Gerben Evers stelt, namens de Barneveldse VVD, hierover vragen aan datzelfde college.
Inleiding
Het is belangrijk dat ieder kind een goede start krijgt. Onderdeel daarvan is dat kwetsbare zwangere vrouwen en gezinnen vroegtijdig worden gesignaleerd en dat deze vrouwen de juiste hulp aangeboden krijgen. Het valt ons echter op dat de vaccinatiegraad een ondergeschikte rol lijkt te spelen in de aanpak van de werkagenda Kansrijke Start. Het is geen indicator voor de definitie ‘kwetsbare zwangere’. In de maatschappelijke effecten (p. 6) wordt wel gesproken over passende ondersteuning in de vorm van informatie over leefstijl, ouderschap en opvoeding, en over ‘voorkomen is beter dan genezen’, maar daarin wordt vaccinatie niet expliciet genoemd.
Objectieve informatie voorziening over vaccineren
In het, bij de werkagenda Kansrijke Start horende, werkplan ‘Een gezonde generatie in 2040’ staat bij ‘Doel M’ wel benoemd dat ouders volledig en objectief geïnformeerd zijn zodat ze zelf een goed onderbouwde beslissing kunnen nemen over het wel of niet vaccineren van hun kind (p. 7 van de werkagenda). Wij vinden het belangrijk dat de ouders op basis van objectieve informatie weloverwogen wel of niet hun kind laten vaccineren. Echter blijkt dat in het werkplan geen aparte werkgroep hiervoor is aangewezen, maar dat dit alleen een aandachtspunt is. Dat vinden wij het zorgelijk.
"Wij vinden het belangrijk dat de ouders op basis van objectieve informatie weloverwogen wel of niet hun kind laten vaccineren. Er is meer aandacht nodig voor vaccineren. Een werkgroep kan bijdragen aan het verder objectief informeren", aldus Gerben Evers.
Dalende vaccinatiegraad
Vaccineren verdient in Barneveld juist extra aandacht. Ten eerste omdat vaccineren de succesvolste preventiemaatregel is tegen het uitbreken van ernstige en zeer besmettelijke infectieziekten, aldus het college zelf in de raadsmemo ‘Vaccinatiegraad Rijksvaccinatieprogramma 2022 gemeente Barneveld’. Deze preventie slaagt echter alleen bij een voldoende hoge vaccinatiegraad.
Ten tweede omdat in Barneveld de vaccinatiegraad fors lager is dan landelijk en deze in 2022 ook nog eens is gedaald ten opzichte van 2021. Zo blijkt uit dit rapport ‘Vaccinatiegraad 2022 Gemeente Barneveld’ dat in 2022 64% van de tweejarigen in de gemeente volledig gevaccineerd is, terwijl dit percentage voor Midden-Gelderland op 79% ligt en voor heel Nederland op 84%. In 2021 was nog 69% van de tweejarige in de gemeente volledig gevaccineerd.
Vragen.
Zodoende stellen wij de volgende vragen:
- Deelt het college met de Barneveldse VVD de mening dat een hoge vaccinatiegraad een belangrijke factor is in een gezonde omgeving voor opgroeiende kinderen?
- Klopt het dat vaccinatiebereidheid geen onderdeel is van de indicatoren voor de classificatie ‘kwetsbare zwangere’? Zo ja, waarom is dit geen indicator?
- Waarom staat het informeren over vaccinatie niet benoemd bij passende ondersteuning voor kwetsbare ouders?
- Is het college het met ons eens dat een werkgroep ertoe kan bijdragen aan het verspreiden van objectieve informatie over vaccineren? Zo niet, waarom niet? Zo ja, waarom is er voor vaccinatie als enige doel van het doel- en inspanningennetwerk geen eigen werkgroep?
- Waarom worden de aanbevelingen uit de ‘Rapportage vaccinatiegraad 2022 gemeente Barneveld’, zoals voorlichtingsmaterialen voor scholen en aanpak per kern, niet gekoppeld aan deze Werkagenda Kansrijke Start?
- Welk doel stelt het college als het gaat om de vaccinatiegraad en welke inspanningen verricht het college om dit doel te bereiken?