Investeren in duurzame energie is noodzakelijk om in de toekomst voldoende energie te hebben. Daarbij hoort ook het investeren in een goede energiemix. Kernenergie is hierin een onmisbaar onderdeel. Enkele weken geleden werd bekend dat provincie Gelderland potentiële plekken zoekt voor kleine kerncentrales. Onder andere in het artikel 'Gelderland zoekt potentiële plekken voor kleine kerncentrale' van Binnenlands Bestuur gaat het hierover. Gerben Evers stelt in het verlengde hiervan vragen aan het college van Burgemeester en Wethouders van Barneveld.
Innovatieve energiemix
Investeren in duurzame energie is noodzakelijk om in de toekomst voldoende energie te hebben. Daarbij hoort ook het investeren in een goede energiemix. Kernenergie is hierin een onmisbaar onderdeel. Op dit moment is kernenergie geen onderdeel van de regionale energiemix. Wij pleiten voor een proactieve houding inzake kernenergie waarbij gebruik gemaakt wordt van samenwerking binnen de regio, maar ook tussen verschillende regio’s. Het toevoegen van kernenergie aan de energiemix zou een mooie kans zijn voor Barneveld om in rap tempo te verduurzamen en zichzelf verder op de kaart te zetten als innovatieve gemeente. Ook kan de daadwerkelijke stroomlevering van een Small Modular Reactor (een kleine kerncentrale; hierna SMR) zorgen dat we in Barneveld sneller kunnen uitbreiden en lokaal dus minder last hebben van de netcongestie.
"Het toevoegen van kernenergie aan de energiemix zou een mooie kans zijn voor Barneveld om in rap tempo te verduurzamen en zichzelf verder op de kaart te zetten als innovatieve gemeente", aldus Gerben Evers
Doe mee aan de inventarisatie
De provincie gaat onder de 51 Gelderse gemeente inventariseren of er eventuele ‘bezwaren’ zijn tegen een SMR. Daarnaast gaat de provincie inventariseren wat de mogelijkheden zijn. Wij zijn van mening dat de gemeente met een positieve houding moet deelnemen aan deze inventarisatie. Dit ook om te onderzoeken welke mogelijkheden er zijn met betrekking tot het plaatsen van een SMR. Tegelijkertijd zeggen wij niet bij voorbaat dat er in onze gemeente een SMR moet komen. Dat zal uit deze inventarisatie en verder onderzoek, in samenwerking met de provincie, moeten blijken. Het moet namelijk wel veilig en passend zijn in onze gemeente. Een locatie als Dodewaard zou uiteindelijk de eerste, op het oog logische, stap moeten zijn als het gaat om kernenergie in de provincie Gelderland. Mogelijkerwijze kan middels een samenwerking tussen de verschillende regio’s onze gemeente ook gebruik maken van die centrale en/of een SMR in een andere gemeente.
Vragen.
Zodoende hebben wij de volgende vragen aan het college gesteld:
- Is het college het met ons eens dat bij een goede regionale energiemix kernenergie hoort? Zo niet, waarom niet?
- Welke reactie gaat het college geven als de provincie bij de gemeente aanbelt voor deze inventarisatie? Welke bezwaren én welke kansen ziet het college?
- Is het college het met ons eens dat laten onderzoeken of er een geschikte locatie in onze gemeente is voor het plaatsen van een SMR niet bij voorbaat uitgesloten moet worden? Zo niet, waarom niet?
- Welke mogelijkheden ziet het college voor een regio overstijgende samenwerking inzake de energiemix en in het bijzonder kernenergie?