Het klinkt zo logisch: er is te veel afval en dan is het belangrijk om aan de bron het afval goed te scheiden. Als afval goed gescheiden is kun je het namelijk ook goed hergebruiken en dat is goed voor het milieu. Toch blijkt deze logica niet te kloppen, want ze wordt door de technische ontwikkelingen ingehaald. Na-scheiden van afval wordt in hoog tempo ontwikkeld én de resultaten van bronscheiding zijn (zeker in de grote steden waar men blijft steken op 1 à 2%) niet om te juichen. En dat met 4 kliko’s, die je nauwelijks kwijt kunt.
Het consumentenprogramma Kassa had op 1 april 2017 al een item waaruit blijkt dat nascheiding ‘betere resultaten oplevert voor de portemonnee en het milieu’. Hierop kwam korte tijd later een reactie van Avalex. Hierin bevestigen ze dat ‘het klopt dat de kwaliteit van nagescheiden plastic afval de afgelopen jaren sterk is verbeterd en hiermee vergelijkbaar is met plastic afval wat door inwoners aan de bron is gescheiden’. Dat is dus in ieder geval één kliko minder.
Avalex geeft in hetzelfde artikel ook aan dat verschillende grondstoffen (textiel, papier en gft) beter via bronscheiding kunnen worden gescheiden. Dit blijkt ook uit de website van Omrin, het vuilverwerkingsbedrijf voor Noord-Nederland. Ook in ‘Binnenlands bestuur’ – het blad voor Nederlandse gemeenten – van 10 november 2017 wordt gemeld dat er is gestart met de bouw van Europa’s grootste afvalverwerker AVR in Rozenburg. ‘Vanaf medio 2018 gaat de installatie plastic verpakkingsafval en drankkartons afscheiden uit restafval. Pas daarna wordt het restafval verbrand. Al ver voor de eerste paal de grond in ging, meldden zich gretig de eerste gemeenten.’ Het Nederlands Dagblad van 11 november 2017 noemt Utrecht en Den Haag.
Betekent dit dat je de bronscheiding alleen voor plastic afval af kunt schaffen? Of moet je juist deze eerste stap van innovatie verder ontwikkelen om te zorgen dat mensen milieubewust kunnen zijn zonder dat we worden opgezadeld met een grote hoeveelheid kliko’s? Dat je niet altijd mee moet gaan met de politiek correcte politici geeft Syp Wynia deze week helder aan in de Elsevier (alleen voor leden): ‘De hoofdstad wil in alles progressief, duurzaam en divers zijn. Maar intussen doen die Amsterdammers vergeleken met de rest van het land zelf nauwelijks aan afvalscheiding. Ze hebben er de ruimte niet voor, hun hoofd staat er niet naar, ze komen uit een land waar zoiets niet bestaat of ze denken dat de gemeente de zaak wel opruimt.’
De oplossing is om verder te gaan op de weg van innovatie – een weg, die leidt naar betere na-scheiding van afval. Dat dit heel goed is voor de economie blijkt wel uit het journalistieke platform ‘On World’: ‘Grondstoffen winnen uit afval is dé manier om tot een circulaire economie te komen: een systeem waarin je materialen en producten hergebruikt. Zo hoef je minder grondstoffen (zoals aardolie) aan te boren en reduceer je de afvalberg. Volgens TNO kan het in Nederland 54.000 banen en 7,3 miljard euro aan besparing opleveren.’ Op weg dus naar een nieuwe toekomst; een toekomst met minder kliko's en betere afvalscheiding.